Free Documents


Хармонизација на водичите на EHEDG и 3-A standards

Работејќи на подобрувањето на безбедноста на храната преку промоција на хигиената во производството и преработката на храната, EHEDG и организација 3-A Sanitary Standards од САД имаат многу заеднички цели и слична мисија. И двете организации ги разменуваат своите нацрт водичи и стандарди кои се разгледуваат и коментираат пред да се објават. Последното издание на EHEDG речникот е развиено во соработка со 3-A и може да се преземе од секцијата Бесплатни документи.


Содржината на сите EHEDG водичи се вкрстува со истата на 3-A Standards Inc. и истата се сумира во  матрикс слободен за преземање  (XLS).

Бесплатни документи

Работните групи на EHEDG досега објавија многу различни документи што може бесплатно да се преземат. Такви документи се на пример: Писмото за намери, и документот 8 за основните критериуми за хигиенски дизајн.

Повеќе информации.

Бесплатни документи

Работните групи на EHEDG досега објавија многу различни документи што може бесплатно да се преземат. Такви документи се на пример Писмото за намери, документот 8 за основните критериуми за хигиенски дизајн и док. 45 за валидација на чистењето во прехранбената индустрија.

Doc. Title
EHEDG речник
EHEDG писмо за намери

"Easy cleanable Pipe couplings and Process connections" Version 4, July 2017

Критериуми за хигиенски дизајн на опрема

Third Edition, March 2018 - 

This document describes the principles for hygienic design of equipment and factories intended for food manufacturing. The fundamental reason for applying hygienic design principles is to prevent contamination of food products. Equipment and factories of poor hygienic design are difficult to clean.

The document details the hygienic design principles that shall be followed when designing and constructing equipment and factories for manufacturing of foods. It gives guidance on design, construction and installation so that it does not adversely affect food safety and quality. These principles apply to open and closed manufacturing operations, surrounding facilities, all being cleaned either wet or dry.

Doc. 8 is used as a basis for hygienic design evaluation within the EHEDG equipment certification program.

The content of this document covers functional requirements, intended use, materials of construction, hygienic design and construction and assessment methods.

Валидација на чистење во прехранбената индустрија - Општи принципи, дел 1

First Edition, April 2016 - The objective of cleaning validation is to prove that the equipment is consistently cleaned of product, microbial residues, chemicals and soiling, including allergens to an acceptable level, to prevent possible cross-contamination of hazards between products. This document focuses on the overall concept of cleaning validation and is intended as a general guideline for use by food manufacturers and inspectors. It is not the intention to be prescriptive in specific validation requirements. This document serves as general guidance only, and the principles may be considered useful in their application in the production of safe food, and in the development of guidelines for the validation of specialized cleaning or inactivation processes.